GİBETSU
[vc_row][vc_column]
Atölye Çalışmaları
Gibetsu Hakkında
GİRNE BELEDİYESİ TİYATRO STÜDYOSU (GİBETSU)
Nasıl Başladık?
Girne Belediye Başkanlığı’nın kararı ile, o tarihte TC Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı ve TOBAV Genel Başkanı olan Tamer Levent’le, Girne’de tiyatro kurulması için görevlendirilen Derman Atik kurdukları telefon bağlantısı sonunda,Girne Tiyatrosu’nu halkla birlikte kurma kararı alırlar ve bu yönde çalışmalara başlarlar. 3 Mart 1999 tarihinden itibaren her iki günde bir değiştirilip yerlerine yenileri asılan ve bütün Girne geneline yayılan bir afişleme kampanyası başlatılır. Aynı zamanda ayni afişler yerel basına da dağıtılarak her iki günde bir yayınlanıp değiştirilmesi sağlanır. Bu afişlerin üzerinde belli sloganlar karikatürize edilmiş çizimler ve gerek katılmak isteyenlerin, gerekse destek vermek isteyenlerin ulaşmalarını sağlayacak telefonlar vardı. 18 Mart 1999 tarihine kadar katılmak için başvuruda bulunan 70 kişi bir araya getirildi ve 20 Mart tarihinden itibaren Anafartalar Lisesi’nde Atölye çalışmasının başlayacağı duyuruldu. Tamer Levent’le Derman Atik’in birlikte yürüttükleri bu atölye çalışmasının sonucunda 26 Mart 1999 akşamı “Bütün Dünya Oyun Sahnesi, Bütün İnsanlar da Oyuncu” adlı çalışma sahnelenerek 27 Mart 1999 tarihinden itibaren Girne Belediyesi çatısı altında GİBETSU resmi olarak kurulmuş ve Genel Sanat Yönetmenliği’ne de Derman ATİK getirilmiş oldu.
Ne Hedefledik?
Gerek 1974 öncesindeki Rum yerel yönetimleri döneminde, gerekse 1974’den 1999 yılına kadar ki Türk yerel yönetimlerine kadarki süreçte Girne’nin hiç bir zaman gerek amatör gerekse profesyonel anlamda yerleşik bir tiyatrosunun olmaması omuzlarındaki yükü ve sorumluluğu artırdı. Ancak Tiyatromuz ilk günlerde sokaklara astığı afişlerdeki sloganlara sadık kalarak (Herkes sanatçı bunu biliyor musunuz-Demokrat insan sanatçıdır-Kendinizi tanıyor musunuz-bir tiyatronuz olsun istiyor musunuz) hem bu sloganların içini doldurmuş hem de yeni söylemleriyle ve Sanatın bir meslek değil herhangi bir işin, titizlikle özenilerek kusursuza ulaşmak için yapılması Felsefesi olduğunu vurgulamıştır. Bunu yaparken Sanat felsefesini bir nokta veya kesintili çizgiler olarak değil yaşamın tümüne yayılan kesintisiz bir çizgi olduğunun altını çizerek yaşamı sanatsallaştırma sürecine katkısını ilk günkü gibi sürdürmeğe devam ediyor
Biz kimiz?
Kurulduğu günden bu güne kadar Tiyatro elemanlarımız hep farklı meslek guruplarından ve farklı yaş guruplarından oluşmuştur. Eczacısından öğretmenine, öğrencisinden mimarına, müteahhitinden çiçekcisine, bankacısından işçisine, ev hanımından hukuk profesörüne kadar bünyesinde barındıran tiyatromuz, Amatör tiyatronun ne olduğunu bilen nereye kadar gidebileceğini hangi koşullarda varolabileceğinin farkında olan, amatörlükle acemiliği birbirine karıştırmayan, özenci ruhunu kaybetmeden sürece yayılabilecek, kurumsallaşmış profesyonelliği hedefleyen tiyatro yapmaktan ve birlikte takım halinde ensemble ruhu ile çalışmaktan keyif alan insanlardan oluşuyor.
Ne Yapıyoruz?
Her yıl en az onbeş günlük/bir aylık workshopların, ardından yeni sezonun seçilen oyunlarını prova etmeye başlıyor ve her sezon özelde ve Girne seyircisiyle genelde de Kıbrıs Türk seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Bunun yanında dönem dönem Gerek yurt dışında düzenlenen gerekse KKTC de düzenlenen, Uluslararası Tiyatro festivallerine katılıyor. Bünyesine yeni elemanlar kazandırmak için dönem dönem basın yoluyla duyurular yapan yeni katılanlarla eski elemanlarını atölye çalışmalarında sürekli bir arada tutarak takım anlayışıyla çalışıp herkesi bir potada birleştirmeye ve her sezonda her sahnelenen yeni bir oyun gibi, kendini yenileyerek ve sivri uçlarını törpüleyerek yepyeni heyecanlarla yol almaya devam ediyor.