Girne Belediyesi, kentte, sağlıklı ve kaliteli bir hayatın temini için planlı ve profesyonel şekilde çalışan ekipleriyle, karasinek, sivrisinek ve haşere mücadelesini sürdürüyor. Yılın 12 ayı çevre dostu bir yöntem olan biyolojik ilaçlamayla çalışmalarını sürdüren Girne Belediyesi Sağlık Şubesi Ekipleri, bereketli yağmurlar ardından kayıtlı rutin ilaçlama noktaları yanında yeni kaynakların tespiti ve zamanında uygulama yapılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Sağlık Şube Amiri Naile Soyel, hastalık taşıyan ve bulaştıran ‘vektör’ niteliğiyle en önemli risklerden olan sivrisinek mücadelesinin, yılın 12 ayı boyunca; çevreye ve diğer tüm canlılara hiçbir zararı olmayan; sadece sivrisinek larvası üzerine etkili ekolojik ve doğa dostu larva ilaçlama uygulamalarıyla, sisteme kayıtlı larva noktaları üzerinden bir program dahilinde yürütüldüğünü söyledi.
Soyel, “Bereketli yağmurlarla geçen kış mevsimi akabinde; özellikle içinde bulunduğumuz aylar; sivrisinek mücadelesi için çok önemli bir süreçtir. Kayıtlı rutin ilaçlama noktalarımız yanında yeni kaynakların tespiti ve zamanında uygulama yapılması için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Özellikle derelerde ve yarım inşaatların bodrum katlarında biriken sularda yoğun üremeler tespit ediyoruz ve mücadelemizi yoğunlaştırmaktayız” dedi.
Soyel, doğada tüm sinek popülasyonunun sıfırlanmasının teknik anlamda mümkün ve doğru olmasa da; Girne kent hudutlarında yaşam alanları içerisinde insan sağlığını riske edebilecek tüm unsurların kontrolünü sağlamanın öncelikli görevleri arasında olduğunu kaydetti.
GÜNGÖRDÜ: ÇEVRE DOSTU VE BİYOLOJİK İLAÇLAMA YAPIYORUZ
Belediye Başkanı Nidai Güngördü, kentte, sağlıklı ve kaliteli bir hayatın temini için planlı ve profesyonel şekilde çalışan ekiplere, karasinek sivrisinek ve haşere mücadelesinde Girne kent halkının da işbirliği ile destek göstermesinin önem arz ettiğine işaret etti. Güngördü, Girne Belediyesi’nin, 2011 yılından beridir sivrisinek mücadelesinde uçkun ilaçlama yerine çevre dostu bir yöntem olan biyolojik ilaçlama yaptığına dikkat çekti.
Eğitimleri ve saha uygulamalarındaki deneyimli uzman bir ilaçlama ekibi tarafından yürütüldüğünü belirten Güngördü, genel ilaçlama uygulamalarında öncelikli hususun; insan ve çevre sağlığının korunması olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından mücadelesi yapılması gerekli ve zorunlu olan sivrisinek, karasinek, pire-kene, fare ve hamamböceği ile ilgili mücadele programını yılın 12 ayı boyunca sürdüren Girne Belediyesi’nde biyolojik veya kimyasal olarak kullanılan tüm ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikalı ürünler olmasına önemle dikkat edildiğini kaydetti.
Konuyla ilgili halka şu çağrıda bulunuldu:
– Evinizde ve çevrenizde üreme kaynağı oluşturabilecek en küçük su birikintisine izin vermeyiniz.
– Ev bodrumlarında su olduğu takdirde derhal boşaltılmasını sağlayınız.
– Bozuk olan foseptik kapaklarının onarılmasına ve kesinlikle aralık olmamasına özen gösteriniz
– Su depolarınızı sürekli kontrol edip temizliğini sağlayın; kapaklarının iyce kapatılmış olduğundan emin olunuz.
– Açıkta çöp bırtakmayınız, çöpleri zamanında ve çöp poşeti içerisinde konteynere bırakınız.
– Bahçenizdeki kuru otları temizletiniz.
Vatandaşlar ihbarlarını 0392 5152235 numaralı telefonlardan Girne Belediyesi Sağlık Şubesine ve Girne Belediyesi sınırları içerisinde Alo 185 hattına iletebilirler.
GİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI.